Vioolbouw

 

Afstelling & herstelling

Binnen instrumentenbouw is de term ‘herstellingen’ zeer ruim te interpreteren en dekt deze een brede waaier aan werkzaamheden. Dit gaat van jaarlijks onderhoud van een instrument, tot kleinere herstellingen van schade aan het instrument tot grote, uitgebreide restauraties zoals bijv. barsten lijmen, halsinzet, retouches van vernis…

Zoals u waarschijnlijk wel weet wordt een viool grotendeels vervaardigd uit hout. Door temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid kan hout een ‘eigen leven beginnen lijden’. Ook door gebruik gaan er bepaalde onderdelen van het instrument slijten. Daarom is een regelmatige controle en onderhoud aan het instrument een noodzaak.

Ook het ‘afstellen’ van een instrument is zeer belangrijk. Daardoor kan men de klankkleur en speelbaarheid merkelijk verbeteren. Deze afstellingen houden in dat in overleg met de klant een keuze kan gemaakt worden in stempinnen, eindpin, brug, kielhoutje, ziel, kam, … Een bijna oneindig aantal ingrepen die van uw instrument een perfect bespeelbaar instrument maken met een ideale klankkleur voor de muziek die u wenst te spelen.

U zal dan ook begrijpen dat een goed gesprek over deze verschillende mogelijkheden de basis is voor een eerlijke offerte. Een gesprek dat wij zeer graag met u hierover aangaan.

DSC_0780Het zetten van de stapel in een instrument is een erg secuur werkje. Deze stapel, ook wel de ziel van het instrument genoemd, is zeer belangrijk voor een strijkinstrument en heeft meerdere functies: 1. Constructief zorgt het voor stevigheid. 2. Het transporteert de trillingen van het boven- naar het onderblad. 3. Vormt mede het karakter van het instrument.

DSC_0577De verhalsing van een strijkinstrument is een herstelling die vaak voorkomt bij oude instrumenten. Hierbij wordt de hals terug in de juiste hoek of in de juiste positie geplaatst.

IMG_0745Herstelling banjo. 

Vele herstellingen van tokkelinstrumenten zijn vergelijkbaar met die van strijkinstrumenten. Indien u vragen heeft over deze herstellingen, aarzel niet om ons te contacteren.